【奶樽比較2019】Dr Browns、Pigeon、Philips Avent,仿母乳寬口奶樽大比拼


每個新手父母,在BB出生前,已經有很多事要準備,其中一樣就係選擇奶樽,其實奶樽不用太早購買,但事前必需做足功課,並留意以下重點:

1. 選擇安全物料 奶樽物料十分重要,絕對不可以買PC奶樽 (好多卡通角色奶樽都有這成份,必須小心),因為有 Bisphenol A 這種有毒物質 (即人們常說的BPA、雙酚A,都是致癌物質),所以買奶樽時要選擇以下幾種物料製造的奶樽: - PP (Polypropylene) - PPSU (Polyphenylsulfone) - 矽膠 (Silicon),耐熱度> 400度,不過比較容易痴塵 - PES (Polyset Epoxy Siloxane)

2. 漏奶情況 正常奶樽係一滴一滴咁出奶,如果係柱狀咁出就唔太好啦!好易瀆到阿B,又會噴到周圍都係奶!根據衛生署的奶樽餵哺指引,滴奶速度每1-2秒流一滴就最理想喇,因為出得太慢,BB會食得好辛苦,但係如果出得太快,又驚BB會濁親。

3. 吸吮情況 每個BB對個奶咀嘅要求都唔同,有啲鐘意細咀,有啲鐘意大咀。同埋飲開人奶、或者大力B應該要用d難吸的奶樽,嘴仔唔夠力既BB應該要選易吮啲嘅奶樽!所以新手父母應該揀個啱自己BB嘅奶樽,而唔係好吮就一定岩BB!

4. 防脹氣程度、會唔會易有風 飲奶時如有風入左BB肚仔,會造成腸絞痛同脹氣,而且掃風時間會較長。

5. 正常情況下,不需要特別去買玻璃奶樽 雖然玻璃奶樽最安全、無有害物質,但易碎,而且有資料顯示玻璃樽會痴住母乳的抗體,有得選擇的話最好不要用玻璃。

6. 清潔容易度 這項係最多人會忽略的,但又係好重要嘅。要選擇配件較少的奶樽,及注意奶樽形狀,這樣就會比較容易清潔。

今次我哋根據多位陪月姨姨及多位客人的介紹,選擇咗以下3款奶樽比拼一下,分別係Dr Brown's、Pigeon、Philips Avent (排名不分先後)

1. Dr Brown's

牌子:Dr Brown's 材質:PPSU膠 產地:美國 漏奶情況:倒轉後會一滴滴咁出奶 刻度及容量:最大刻度 150ml / 5oz。有ml及oz刻度 價錢:$122

2. Pigeon

牌子:Pigeon 材質:PPSU膠 產地:中國 漏奶情況:倒轉後用力搖晃亦不會滴奶 刻度及容量:最大刻度 160ml。只有ml刻度 價錢:$149

3. Philips Avent

牌子:Avent 新安兒 材質:PA膠 產地:英國 漏奶情況:倒轉後用力搖晃亦不會滴奶 刻度及容量:最大刻度 125ml / 4oz。有ml及oz刻度 價錢:$81

Round 1:滴漏測試

奶樽如果倒轉後漏奶太勁的話,會好易整污糟周圍,又或者會瀆親BB。 結果係Pigeon同Avent都無漏奶情形,但Dr Brown's就稍為遜色喇。

Round 2:流量測試

BB飲得快定慢,其實關個奶咀窿事,如果個奶咀窿太細,BB飲唔到就會係咁吸,咁樣就會吸入太多空氣搞到有肚風!相反,如果個窿太大、啲奶流得太快,BB又會好容易瀆親、嘔奶。

結果係Pigeon最快飲完,第二係Avent,而第三係Dr Brown's。

(編按:流量快慢,並無絕對的好懷之分,最快不一定係最好,而最慢又唔一定係最差,最重要係配合BB的習慣及喜好。)

Round 3:產品質料 在2008年嘅時候,全球爆發禁止BPA奶樽的風潮,揭發出一啲奶樽會釋放致癌物質(Bisphenol A、BPA、雙酚A)。所以要選擇寫明不含BPA的奶樽,以策安全。

奶咀方面呢,一般常見乳膠製同矽膠製,壽命為8-10週。

以上測試並精準科學測試,及所有排名不分先後

#奶樽比較2019 #奶樽比較 #奶樽測試 #DrBrowns奶樽 #Pigeon奶樽 #Avent奶樽 #新安兒奶樽

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2020 by Mouton Photography. Proudly created with Wix.com

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • YouTube Social  Icon

Hong Kong